Wist je dat een rookmelder het verschil tussen leven en dood kan betekenen en dat er op iedere etage van jouw woning een goed werkende rookmelder moet hangen? In deze blog vertellen we je er alles over.

Rookmelders zijn verplicht en kunnen jouw leven redden

Wist je dat een rookmelder het verschil tussen leven en dood kan betekenen en dat er op iedere etage van jouw woning een goed werkende rookmelder moet hangen? In deze blog vertellen we je er alles over.

Op deze pagina

Leven en dood

Het is niet voor niets dat je sinds 2022 verplicht goed werkende rookmelders in je huis moet hebben. Een rookmelder kan namelijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Dat is echt niet overdreven. Als je slaapt, kan je niet ruiken. Je wordt dus niet wakker van rook, en de meeste slachtoffers bij brand vallen juist door het inademen van rook. 

Een rookmelder alarmeert je meteen als er rook wordt gemeten. Dit is cruciaal, want het geeft je de tijd om je huis veilig te verlaten.

Dit zijn de regels

* In bestaande woningen is het voldoende om rookmelders met batterijen op te hangen; ze hoeven niet op het 230V/elektriciteitsnet aangesloten te zijn.

Huur

Voor huurwoningen geldt dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders. In kamerwoningen, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een brandmelder verplicht.

Rookmelders en verzekeringen

Brand- en rookschade is gedekt op jouw inboedel- en opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade aan verplaatsbare spullen in jouw woning en tuin, zoals meubels. De opstalverzekering dekt schade aan het huis, zoals de muren en plafonds, maar ook de omheining.

Op dit moment lijkt het erop dat verzekeraars brand- en rookschade gewoon blijven vergoeden, ook als er geen rookmelders zijn gemonteerd. Toch adviseren wij om dit niet als uitgangspunt te nemen. Sowieso omdat rookmelders belangrijk zijn voor jouw veiligheid, maar ook om discussie met een verzekeraar te voorkomen over het wel of niet onder de dekking vallen van jouw schade op jouw verzekering. 

Bij het ontbreken van rookmelders kunnen zij bijvoorbeeld een beroep doen op standaard voorwaarden die te maken hebben met “Deugdelijk onderhoud” of “Nalatigheid”. Ook is het mogelijk dat zij de aanwezigheid van werkende rookmelders in hun polisvoorwaarden als voorwaarde voor dekking stellen. 

Informatie op andere websites

Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw huis brandveiliger te maken. Als je de “Rookmelderwijzer” invult, krijg je een passend advies over rookmelders voor jouw woonsituatie.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Paul de Raad

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.